&noscript=1 />

Uniek jarenzeventighuis met nieuwe RAIS-kachel

Tussen 1960 en 1980 nam in Denemarken de bouw van vrijstaande huizen een hoge vlucht. Er verrijzen 450.000 eengezinswoningen en de Denen verhuizen van appartementencomplexen naar wijken met vrijstaande huizen. In 1978 werd dit huis in Lind gebouwd, ontworpen door architecten Torben Rix en Leif Jensen, en het werd door woontijdschrift Bo Bedre uitgeroepen tot huis van het jaar.

In het voorjaar van 2023, 45 jaar later, trekt een nieuw gezin in het huis. Ze vallen voor de door de architect ontworpen details en niet in de laatste plaats voor de kenmerkende en originele jarenzeventigstijl van het huis, die nog steeds een nieuwe generatie huizenkopers aanspreekt.

1

Een van de originele details van het huis is een RAIS 1-houtkachel die is gemaakt van massief smeedijzer, met extra plankruimte voor brandhout en voor het warmhouden van stoofgerechten. Het gezin wil de kachel graag houden, maar de wet schrijft voor dat oude houtkachels moeten worden vervangen als een huis een nieuwe eigenaar krijgt.

4

Het gezin moet dus op zoek naar een waardige vervanging die past bij de unieke stijl van het huis. De keuze valt op een 600 MAX, die qua stijl dezelfde uitstraling heeft als de originele RAIS 1. Natuurlijk heeft de nieuwe kachel een aanzienlijk betere verbranding en glas aan drie zijden, wat de kachel een lichtere, elegantere en eigentijdse uitstraling geeft.

3.1

”We vonden het echt vervelend dat we de originele RAIS 1-houtkachel niet konden houden. Gelukkig hebben we een nieuwe RAIS-kachel gevonden in dezelfde stijl en breedte, met een ruwe uitstraling die past bij de architectuur van het huis. We vinden het fijn dat de nieuwe kachel aan drie kanten glas heeft zodat we het vuur beter kunnen zien, en dat de handgreep een eenvoudig, roestvrijstalen ontwerp heeft dat bij de handgreep van het ventiel past.”
Lise Bilberg, Retail Manager bij MSCH Copenhagen. 

World Case Oktober 2023

Webbureau ITTP