&noscript=1 />

FAQ: Alles wat u moet weten over gashaarden

Misschien twijfelt u omdat u niet precies weet hoe een gashaard werkt, hoe u hem moet aansluiten of om een andere reden. We hebben de meest gestelde vragen over gashaarden verzameld in deze FAQ. Als u geen antwoord op uw vragen vindt, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de klantenservice van RAIS.

Hoe werkt een gashaard van RAIS?

Een gashaard van RAIS wordt aangesloten op flessengas, aardgas of stadsgas. De verbranding vindt plaats in een volledig gesloten systeem. Dat gebeurt met behulp van een zogenaamde concentrische afvoer: een dubbele buis waarvan één buis lucht van buiten naar binnen zuigt en de andere buis de rookgassen naar buiten afvoert. Op die manier wordt het binnenklimaat niet beïnvloed en zijn er dus geen vereisten voor de hoeveelheid lucht in de kamer of voor de trek in de schoorsteen. U bedient de gashaard met de meegeleverde afstandsbediening of een app.

Welke modellen zijn er?

RAIS heeft twee soorten gashaarden, namelijk vrijstaande en ingebouwde gashaarden. De vrijstaande gashaarden kunnen worden aangepast, net zoals onze traditionele houtkachels. De ingebouwde gashaarden zijn leverbaar in meerdere verschillende modellen en afmetingen, zodat u altijd een model vindt dat precies bij uw huis past.

Hoe werkt de afvoer van de gashaard?

In tegenstelling tot een traditionele houtkachel is voor een gashaard geen schoorsteen nodig. Er is alleen een afvoerbuis nodig, die heel eenvoudig in vrijwel alle ruimtes kan worden geïnstalleerd.

Kan ik een gashaard zonder afvoer krijgen?

Nee, dat kan niet. Voor de gashaard is minimaal één afvoerbuis nodig, die een optimale verbranding en een mooi vlambeeld garandeert.

Hoe wordt de gashaard aangesloten/gemonteerd?

De gashaard kan worden ingebouwd met behulp van brandwerende platen, die u in grote lijnen kunt opbouwen zoals u dat wilt. U mag de gashaard niet zelf aansluiten. Dat moet worden gedaan door een geautoriseerde gas- en HVAC-installateur. Meer over de installatie van gashaarden leest u hier.

Welke regels zijn er voor de installatie van een gashaard?

De regels voor het plaatsen en aansluiten van gashaarden kunnen per land en per plaats verschillen. Onderzoek altijd de landelijke wetgeving voordat u een gashaard aanschaft.

Wat is het verschil tussen stadsgas, flessengas en aardgas?

Stadsgas is een mengsel van methaangas en atmosferische lucht. Stadsgas wordt via buizensystemen geleverd aan gebruikers in een stad.

Flessengas (lpg) is een mengsel van propaan- en butaangas. Flessengas is wat u misschien kent van uw barbecue. Als de fles leeg is, kunt u hem zelf vervangen.

Aardgas (lng) bestaat grotendeels uit methaangas. Aardgas is lichter dan lucht en wordt gezien als CO2-neutraal. Aardgas wordt geleverd via buizen die door het hele land lopen.

Geeft een gashaard warmte?

Ja. Een gashaard kan in sommige gevallen meer warmte geven dan een traditionele houtkachel. De warmte kan bovendien snel en gemakkelijk worden geregeld met de afstandsbediening of een app.

Beïnvloedt een gashaard het binnenklimaat? Is hij te ruiken?

Nee, een gashaard van RAIS heeft een volledig gesloten verbrandingssysteem, dat het binnenklimaat op geen enkele manier beïnvloedt en niet te ruiken is.

Hoe groot is het gasverbruik van een gashaard?

Het is lastig om in het algemeen iets te zeggen over het gasverbruik, omdat dat sterk afhankelijk is van o.a. het model en de ingestelde vlamhoogte. Als vuistregel geldt echter dat een gashaard bij een verbruik van 6 kWh 25,5 uur kan branden op een gasfles van 11 kg. Bij gebruik als niet-primaire warmtebron is het verbruik ca. 3 kWh. Als de haard ongeveer 4 uur per dag brandt, is een fles van 11 kg genoeg voor 11-12 dagen.

Is een gashaard vervuilend?

Gas een is zeer milieuvriendelijke energiebron. Bij de verbranding van gas ontstaat uitsluitend water en CO2. Er zijn dus minder gevolgen voor het milieu dan bij een vergelijkbaar verbruik van energie die afkomstig is van elektriciteit. De hoeveelheid CO2 in de lucht wordt hoger door het gebruik van fossiele gassoorten, terwijl biogas als CO2-neutraal wordt beschouwd. Dat wil zeggen: hoe meer biogas, hoe beter voor het milieu. Alle gashaarden van RAIS zijn goedgekeurd voor biogas.

Webbureau ITTP